Dala Bilgalleri
Auktoriserad återförsäljare av IsuzuAuktoriserad återförsäljare av SuzukiAuktoriserad återförsäljare av MazdaAuktoriserad återförsäljare av OpelAuktoriserad återförsäljare av CitroenAuktoriserad återförsäljare av PeugeotMitsubishi
Publicerat 2020-02-03
Mazda 100 år

Mazda 100 år!

Allt började 1920 i Hiroshima, där Mazdas grundare Jujiro Matsuda tog över Toyo Cork Kogyo Co., Ltd som framställde kork kommersiellt, och beslutade sig att ändra företagets inriktning och börja tillverka verktyg för maskiner och sedermera även fordon. År 1931 lanserade företaget sitt första fordon – Mazda Go, som var ett trehjuligt transportfordon som år 1938 utrustades med en fyrväxlad manuell växellåda. Redan ett par månader efter atombombningen av Hiroshima återupptogs tillverkningen av transportfordon i Mazda-fabriken. Mazdas första personbil, Mazda R360, lanserades 1960 och året efter signerades ett avtal med biltillverkaren NSU för licenstillverkning av Wankelmotorn.

Mazda Cosmo Sport

Mazdas första modell med Wankelmotor, Cosmo Sport, blev med sina svepande linjer smått legendarisk. Mazdas ingenjörer lyckades att göra något som många trodde var omöjligt, att producera och sälja rotationsmotorn i stor skala. Sammantaget har Mazda sålt över två miljoner fordon med Wankelmotor och lyckades även vinna LeMans 1991 med den Wankelmotor-försedda Mazda 787B. Wankelmotorn med sin karakteristiska gång och lätta konstruktion gav fina förutsättningar att skapa bilar med en stor dos av körglädje.

Körglädje blev en central del av Mazdas bilutveckling och 1989 lanserades modellen som är den ultimata kärleksförklaringen till körglädje: Mazda MX-5. Än en gång gick Mazda mot strömmen med en tvåsitsig lättviktsroadster i en tid då klassiska cabrioleter var på väg bort från marknaden. 31 år och fyra modellgenerationer senare är Mazda MX-5 inte bara världens mest sålda tvåsitsiga sportbil med över 1 miljon sålda enheter utan också Mazdas mest ikoniska modell.

De kommande 100 åren

Idag har Mazda ett spännande utbud av modeller, alla designade med Kodo – Soul of Motion och utvecklade med Skyactiv-teknologier som erövrat många utmärkelser världen över. I år lanserar vi dessutom en helt nyutvecklad elbil, Mazda MX-30, som är Mazdas första helt elektriska fordon.

Det är en viktig modell för framtiden, och även en flört med Mazdas förflutna i form av interiördetaljer i kork till minne av stället där allt startade för 100 år sedan, då som Toyo Cork Kogyo Co.

Mazda 100 år

Mazda

Vi ser fram emot de kommande 100 åren och vi kommer att fortsätta utmana oss själva för att skapa unika produkter, teknologier och upplevelser som våra kunder älskar

VD och koncernchef
Akira Marumoto

 

Mazda Savanna RX-7

 

Savanna RX-7